Hogyan haladsz?

Az eredmények nyomon követése

Hogyan monitorozzuk a fejlődést?

Az edzés folyamán az egyik fő cél a különböző képességek fejlesztése, legyen az erő, állóképesség, vagy cél lehet a hibajavítás is, például az alacsony átlagos pedálfordulat megemelése. Az edzésadatokból rengeteg dologra lehet következtetni, és néha a csak számokból látszik, hol csúszott félre valami. A logokat Trainingpeaksben, WKO5-ben, és Golden Cheetah-ban vizsgálom. Mindegyik alkalmazásnak megvannak a maga erősségei, és maga korlátai. Ugyanígy minden embernél más szempontokat kell figyelembe venni, amikor az eredményeit vizsgáljuk. Két fő témakört lehet külön venni, egyrészt az edzés adatok elemzését, másrészt a versenyek elemzését.

Laktát lépcsőteszt:Kezdésként, az egyik legfontosabb, minden szezon kezdetén, és derekán, a laktát lépcsőteszt, ahol húsbamaróan precíz visszajelzést kapunk az elvégzett munkáról, és a fejlődésről. A laktát görbe alapján állapítjuk meg a pulzus és watt zónákat az edzéshez. Life-Like weboldala

Visszajelzés a Training Peaksben:A TrainingPeaks egy remek alkalmazás, amikor tervezni kell. Mivel van mobil applikációja, remekül használható naptár is egyben, ahol az edzéseket számontartjuk. Ide lehet kommentelni is, hogyan érezted magad, milyen volt az edzés, stb. Összességében egy remek menedzser alkalmazás, viszont az elemző funkcionalitása elég korlátozott.

HRV:Az EliteHRV nevű alkalmazás Androidra és iOS-re is van. Ezzel az ébredés utáni pulzust, és szívfrekvenzia változékonyságot lehet mérni. Egyszeri, kb. 1500 forintos összegért automatikusan szinkronizál a TrainingPeaks alkalmazással. Ha megvan egy pár hetes adat, akkor a trendekből megfelelő következtetést lehet levonni arról, hogy mennyire vagy fáradt, vagy éppen terhelhető. Ezt az edzésterv mellé rakva szintén jól kirajzolódik, hogy például hány hetes regenerációs periódussal kell számolni, vagy aznap jó ötlet-e intenzívet menni, vagy inkább pihenni kell.

Adatok WKO-ban:Ez az eszköz kifejezetten a már elvégzett edzések elemzésére van. Igazi erőssége, amikor watt adatokkal kell dolgozni, és úgy nyomon követni a fejlődést. Rengeteg hasznos metrikát tartalmaz, és rengeteg összefüggést lehet benne keresni. Az alapállóképességi mutatóktól a sprintfáradásig, a legideálisabb pedálfordulat kiválasztásáig rengeteg mindenben nyújt számomra segítséget.

Versenyek elemzése:Itt az egyik legjobb eszköz a Strava FlyBy funkcióját segítségül hívni, így könnyen képbe kerülhetünk, hogy mi az, ahol gyengeségeink vannak a többi bringáshoz képest. Itt is kiderülhet az, hogy fáradunk, vagy mik azok a pálya elemek, amiket gyakorolni kell.